Bente Jakobsen

Min man Peter och jag gick med i Höganäs Fotoklubb 1986. Vi tyckte båda vi behövde lära oss mer om foto. Vi hade fotat i många år (mest Peter) men jag blev mer och mer intresserad.
Niels Ringsmose, som hade varit medlem i klubben en del år, tog oss under sina vingar. Han lärde oss mycket bl.a. att framkalla film och göra kopior. Det var ju på den analoga tiden så det var mycket svart-vit och dia.

Efter några år i klubben blev jag invald i styrelsen och tills jag avgick som ordförande 2015, har jag, med ett par års uppehåll, varit med i styrelsen i alla år, på olika poster.

Jag fotografera mest natur, arkitektur och stilleben. Porträttfoto är inte riktigt min grej men jag har ingenting emot att det är människor med på mina bilder.

Min utrustning är inte särskilt avancerad. Jag började med en stor Praktika-kamera. Sen bytte jag till Olympus OM-1 och en OM-2 med tiden blev det en del utrustning till dessa. Men när den digitala era började blev hela denna utrustning mer eller mindre värdelös.
Min första digitala kamera köpte jag 2005. Det var en Minolta som var ganska avancerat på den tiden. Den fungera fortfarande men slukar batterier. Numera kör jag med Olympus E-520, en bra kamera. Den har sina begränsningar men den får duga ett tag till.

Jag har naturligtvis deltagit i många fototävlingar och också vunnit lite priser men det är inte det viktiga för mig. Det viktiga med foto är att kunde se en bild att följa ljus och skugga. Det är nog det jag värdesätter mest vid mitt fotokunnande. En kunskap jag aldrig hade fått på annat sätt.

Jag har genom åren träffat många trevliga och duktiga fotografer och lärt mig mycket om foto. Den fotograf som jag anser vara min bäste läromäster är nog Arne Axelsson som igenom många år var mer eller mindre mr. Fotoklubb.
Jag har även träffat en del av de riktigt store fotografer bl.a. Christer Strömholm, Hans Hammarsköld och Gerry Johansson.

Det har varit mycket spännande år med tävlingar, utställningar och, inte minst, fantastiskt trevliga människor, var av en del har blivit mina vänner för livet.

2016-07-13
Bente Jakobsen